top of page

AVRUPA Ä°LAMSIZ Ä°CRA USULÜ

​

Avrupa Ä°lamsız Ä°cra Usulü, 12/12/2006 tarihli ve 1896/2006 sayılı Avrupa Ä°lamsız Ä°cra TüzüÄŸü ile Avrupa BirliÄŸi mevzuatında yerini almıştır. Muhtelif tarihlerdeki deÄŸiÅŸiklikler sonrasında en son yapılan 13/07/2017 tarihli deÄŸiÅŸiklik ile 14/07/2017 tarihi itibariyle son hali ile yürürlükte bulunmaktadır.[1]

​

Avrupa Ä°lamsız Ä°cra Usulü, klasik olarak alacağın tahsili için izlenebilecek yerel mahkemeler nezdinde baÅŸlatılabilecek hukuki yola alternatif bir yol olarak düÅŸünülebilir. Bu prosedürün amacı, Tüzük’ün 2. maddesinde açıklanmış olup buna göre; AB içerisindeki bir baÅŸka ülkeden tahsil edilmesi gereken çekiÅŸmesiz para alacaklarının tahsiline iliÅŸkin hukuki prosedürün hızlandırılması ve masrafların azaltılması ile tanıma-tenfiz aÅŸamalarının bertaraf edilerek “dolaşım serbestisi” kapsamında doÄŸrudan doÄŸruya alacağın tahsiline yönelik prosedürün iÅŸletilmesi hedeflenmektedir. Dolayısıyla, Avrupa BirliÄŸi içerisinde temel anlayış olan hukukun yeknesaklaÅŸtırılması hususu arka planda kendini göstermektedir.

​

Bu Tüzük kapsamında, yabancı unsurlu özel hukuktan doÄŸan para alacaklarının tahsili konusunda icra takibi yapılabilecektir. Para alacaklarının yabancı unsurlu olup olmadığının tespiti ise 3. maddede düzenlenmiÅŸ olup taraflardan en az birinin yerleÅŸim yeri veya mutat meskeninin, uyuÅŸmazlığın çözümünde yetkili mahkemenin bulunduÄŸu üye ülkeden baÅŸka bir ülkede bulunması halinde yabancılık unsuru mevcut olmaktadır.

​

2. madde uyarınca, icra takibine konu edilebilecek para alacakları kural olarak, özel hukuktan kaynaklanmalıdır. Ancak hukukumuzdaki yaklaşıma benzer ÅŸekilde belli istisnalar getirilmiÅŸtir. Bu çerçevede; aile ve miras hukukundan doÄŸan alacaklar, iflas ve tasfiyeye iliÅŸkin alacaklar, sosyal güvenlik uyuÅŸmazlıklarından doÄŸan alacaklar, taraflar arasında bir anlaÅŸmaya konu olmadıkça sözleÅŸme dışı yükümlülüklerden doÄŸan alacaklar ve borç ikrarı ile paylı/müÅŸterek mülkiyet ile sahip olunan taşınmazdan kaynaklanan alacaklar dışında kalan sözleÅŸme dışı sorumluluklar icra takibine konu edilemezler. 

​

Ä°cra takibinin gönderilmesi için baÅŸvurulacak olan mahkemenin yargı yetkisi, Tüzük’ün 6. maddesinde yapılan atıfla 44/2001 numaralı Tüzük kapsamında belirlenecektir. Ancak tüketicinin korunması kapsamında aynı tüzüÄŸün 59. maddesine yapılan atıf uyarınca, davalının ikamet yerindeki mahkemenin kesin yargı yetkisi bulunmaktadır.   

Ä°cra takibinin baÅŸlatılması ve devamında uygulanacak olan usul genel itibariyle hukukumuzdaki ilamsız icra prosedürüne benzemektedir. Öncelikle, Tüzük ekinde bulunan takip talebinin alacaklı tarafından doldurulması gerekmektedir.[2] Bu form ve 7. madde kapsamında temel olarak:

​

  • Alacaklı ve borçlu bilgileri ile varsa vekil bilgileri, 

  • Ana para alacak bilgileri ve varsa faiz ve masraflar,

  • UyuÅŸmazlık konusu olaya iliÅŸkin bilgiler,

  • Varsa dayanak belgeler,

  • Mahkemenin görevli olduÄŸuna iliÅŸkin sebepler,

  • Tüzük’ün 3. Maddesine göre uyuÅŸmazlığın yurtdışı kaynaklı olduÄŸuna iliÅŸkin bilgiler

 

alacaklı tarafından ibraz edilmelidir.

​

Yapılan baÅŸvuru, yetkili mahkeme tarafından deÄŸerlendirilecektir. Mahkeme incelemesi sonucunda dört farklı karar verilmesi mümkündür:

​

  • 9. madde kapsamında mahkeme tarafından eksik görülen baÅŸvuru evrakı, kesin süre içerisinde tamamlatılmak üzere alacaklıya iade edilebilir.

  • 10. madde uyarınca, mahkeme tarafından baÅŸvuru evrakının yalnızca belli bir bölümündeki talebin ÅŸartları mevcut ise alacaklıya bu durum bildirilir ve ÅŸartları mevcut olan kısım için devam etme imkanının saÄŸlanması amacıyla alacaklıya bildirim yapılır. Kesin süre içerisinde mahkemenin bildirimini kabul eden alacaklı, ÅŸartları mevcut olan kısım üzerinden icra takibine devam edebilir. Kesin süre içerisinde alacaklı tarafından olumlu cevap verilmez veya kabul etmeme yönünde bildirimde bulunulur ise takip talebi tamamen reddedilir. 

  • 11. madde uyarınca; ilgili maddelerdeki ÅŸartların saÄŸlanmaması, talebin hukuki temelden yoksun olması ve 9 ve 10. maddeler uyarınca verilen kesin süreler içerisinde alacaklı tarafından cevap verilmemesi halinde baÅŸvurunun reddine karar verilir. Ret kararına karşı herhangi bir kanun yolu bulunmamaktadır. Ret kararı kesin hüküm teÅŸkil etmemektedir. Dolayısıyla alacaklı tarafından tekrar Avrupa Ä°cra Takibi Usulü yoluna veya yerel mahkemelerde icra veya dava yoluna gidilebilmesi mümkündür. 

  • Mahkeme tarafından yapılan inceleme sonucunda takip talebinin tüm ÅŸartları taşıdığı tespit edilmiÅŸ ise takip talebi kabul edilerek borçluya ödeme emrinin tebliÄŸe çıkarılmasına karar verilir. 

 

Borçluya tebliÄŸ edilen ödeme emri ile 30 günlük süre içerisinde borcun ödenmesi ya da aynı süre içerisinde ödeme emrine itiraz edebileceÄŸi ve itiraz edilmediÄŸi takdirde takibin kesinleÅŸeceÄŸi ve icra iÅŸlemlerine devam edileceÄŸi ihtar edilir. Ödeme emrine itiraz edilmesi durumunda, çekiÅŸmeli hale gelen alacak için yapılacak olan yargılama, genel kurallara göre belirlenecek yetkili mahkemede yapılır. GecikmiÅŸ itiraza iliÅŸkin hususlar ise 20. maddede düzenlenmiÅŸtir. 

 

Ä°tiraz edilmeden kesinleÅŸen icra takibi, herhangi bir tanıma ve tenfiz prosedürüne tabi tutulmaksızın ilgili AB üye ülkesinde ve diÄŸer üye ülkelerde kural olarak infaz edilebilir niteliktedir. Bu imkânın, Tüzük’ün en önemli özelliÄŸi olduÄŸu ifade edilebilir. 

​

22 ve 23. maddelerde; diÄŸer üye ülkelerde ileri sürülen infaz talebinin geri çevrilmesi, ertelenmesi veya sınırlanması hususları düzenlenmiÅŸtir. 

​

22. madde uyarınca, diÄŸer üye ülkelerde ileri sürülen infaz talebinin geri çevrilmesi: 

​

  • KesinleÅŸen takip talebinin, infaz edilmek istenen üye ülkede daha önce verilmiÅŸ olan bir mahkeme kararı veya kesinleÅŸmiÅŸ bir icra takibiyle çeliÅŸkili olması,

  • KesinleÅŸen icra takibine konu borcun ödenmiÅŸ olması

 

durumlarının varlığı halinde mümkündür. 

​

23. madde uyarınca ise diÄŸer ülkelerde ileri sürülen infaz talebinin sınırlanması, tedbir uygulanması veya teminat gösterilmesi ile mümkün olabilir. OlaÄŸanüstü durumlarda ise infazın ertelenmesine karar verilebilir. 

​

Yukarıda açıklanan aÅŸama ve prosedürler için kullanılacak olan tüm matbu formlar, Tüzük’ün ekinde mevcuttur. 

 

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:02006R1896-20170714&from=EN

[2] Annex I

​

Av. Bahadır Köksal

bottom of page